Jobb jobb jobb ...

Ska jobba 15.30-21.30 i kväll
i morgon ska jag jobba 13.30-21.30
och på söndag ska jag jobba 12-16

Super sköna tider ! Inte så tungt på helgerna är det heller !
Ett jätte bra arbete med trevliga pentionärer eller hur de nu stavas.
trevliga arbetskamrater ! Kan man få det bättre?


Jonas är hemma i dag för dom hadde inte så mycket jobb att göra i dag.
Skönt med sovmorgon. haha vaknade strax före 7 och försökte sova vidare.
När klockan var tjugo över 7 så gav jag upp och startade tv å kollade på våra bästa år !
Nu ska jag göra gröt och mumsa på det.  gott gott det serr´u...
sen är det pant dax !! och återvinnings dax ! hård plast och kattmatsburkarna och glaset ska lämmnas.
Har ju städat pumphuset själv i går! eller jag fick ju hjälp av martin så jag har ju inte gjort allt själv med den tunga kartongen med mina bäbis kläder jag hadde när jag var liten....

Nä nu kurrar magen och bäbisen sprattlar samtidigt. nu lär jag gå och äta lite så alla blir nöjda och glada.
Jag , kroppen och lilla bäbben..

Pussar och  kramar

Jahapp så det är...

Börjar känna mig sliten på att jag måste göra allt själv.
får ingen hjälp utan jag måste ju "tjata" och då är man ju en riktig gnäll kärring. Men om man gör allting själv så blir det bättre. men massa tyngre...
Kan ju kyssa att jag får ta det lungt adjö...
Hur som hellst så ska vi då till orsa i helgen, och där får jag ta det lungt när jag ska jobba i våmhus.

Å i dag har jag så satans ont i svanskotan. har ju inte gjort nått utan jag har ju gått och vindat upp tråd..
Men man är ju mycket mer känsligare mot vissa rörelser nuförtiden..

Ja då har jag klagat av mig lite grann ! Nu ska jag gå och hänga tvätten och röja lite så man får det fint någon gång igen...
Suck..

Selma Selma gillar att ligga på saker...
Kram

Efterjakt

Ska de bli i morgon på älg. vi fick bara jaga en helg efter ordinarie jakt.
De sägs bli skapligt väder i morgon och riktigt blås skitväder på söndag.
Hoppas att det kommer att gå bra för oss.

Nej nu blir det nattis här !
Sov så gott.
Puss på mina pluttar

Karpaltunnelsyndrom

 

Karpaltunnelsyndrom / Översikt

Reviderad: 2008-03-20

Allmänt

Det är vanligt att man får stickningar och domningar i fingrarna, framför allt på natten. Om besvären känns i tummen, pekfingret, långfingret och eventuellt ringfingret kan det vara karpaltunnelsyndrom, som är vanligt men sällan farligt.

Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handen. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven och senorna kommit i kläm. Det kan till exempel bero på

  • senknutor eller inflammerade senhinnor
  • inflammerade leder eller artros i handen
  • att vätska samlats, på grund av till exempel hormonförändring.

Om trycket är kraftigt eller långvarigt kan nerver och muskler skadas. Karpaltunnelsyndrom kan också innebära ett hinder i vardagen, om man får nedsatt känsel, får ont eller blir fumlig.

Om man är gravid eller har ett arbete med upprepande handrörelser får man oftare karpaltunnelsyndrom. Besvären är vanligare hos kvinnor än hos män, och vanligast i medelåldern.

Besvären kan ibland vara tecken på andra sjukdomar, till exempel minskad hormonproduktion från sköldkörteln.

 

Behandling

Om man blir trött i handen för att man har använt den mycket ska man ta en paus eller pröva att använda andra handen.

Exempel på vanliga behandlingar är handledsstöd och vätskedrivande tabletter. Man kan även få behandling hos en sjukgymnast, kiroprakto, naprapat eller arbetsterapeut. Ibland kan det bli aktuellt med operation.

 

När ska man söka vård?

Om man har bestående domningar, fumlighet eller nedsatt kraft i handen ska man kontakta en vårdcentral.

Om man hastigt förlorar känseln eller blir svag i handen eller armen ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.


Karpaltunnelsyndrom / Vad beror det på?

Reviderad: 2008-03-20

Vad är en karpaltunnel?

Karpaltunneln är en trång kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Benen ligger formade som en ränna, och rännan täcks av det strama ledbandet. På så sätt bildas en tunnelliknande kanal, karpaltunneln. I denna kanal passerar en viktig nerv som kallas medianusnerven till tummen, pekfingret, långfingret och en del av ringfingret. Där går även nio senor till de muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att det blir ett tryck mot medianusnerven i denna kanal.

Svullnad klämmer ihop nerven
Eftersom nerven har begränsad plats i karpaltunneln finns det risk att den kommer i kläm om utrymmet minskar. Att utrymmet i karpaltunneln minskar kan bland annat bero på

  • att senhinnorna runt böjsenorna är svullna på grund av en inflammation

  • att det bildats knutor i senorna, så kallade senknutor

  • att man har en inflammation eller ledsvikt, artros, i handlovens leder, vilket gör att mjukdelarna i kanalen svullnar

  • att vätska har samlats i kroppen på grund av graviditet eller andra hormonförändringar

  • att man har, eller har haft, en blödning i kanalen i samband med skador på mjukdelarna, till exempel muskler, eller benbrott i handen.

Ibland går det inte att finna någon förklaring till varför det har blivit ett tryck på nerven.

Karpaltunneln Karpaltunneln är en trång kanal där senor och medianusnerven passerar. Klicka på bilden för att få större format och mer information.

Vanligt med besvär på natten

Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är att man känner domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Det är inte ovanligt att man vaknar på grund av besvären och måste skaka liv i handen, som känns helt avsomnad.

Besvären kan kännas obehagliga men är sällan farliga.

 

Man blir fumlig

Förutom domningar och stickningar i handen och de fingrar som nerven går ut till är det även vanligt att man får nedsatt känsel i de fingrarna. Det gör att man kan bli fumlig i handen. Fumligheten leder ofta till att man lätt tappar saker eller har svårt att få grepp om små föremål.

Framför allt tummen brukar förlora sin vanliga styrka. Musklerna i handens tumsida kan förtvina något. Man kan också känna smärta i handen och handleden. Ibland kan smärtan stråla ända upp mot axeln. Handen kan också kännas torrare än normalt.

Om man har bestående domningar, nedsatt kraft eller känner sig fumlig i handen kan det bli ett hinder i vardagen. Man bör söka vård om man i flera veckor har besvär som inte går över.

 

Kan bero på andra sjukdomar

Karpaltunnelsyndrom är vanligare hos personer med diabetes. Även om det är mycket ovanligt kan besvären vara det första tecknet på att man håller på att utveckla diabetes. Symtomen är också vanligare om man har ledgångsreumatism eller minskad hormonproduktion från sköldkörteln, hypothyreos.

 

Vibrerande verktyg kan orsaka besvär

Om man är högerhänt är det oftast i den högra handen som man får karpaltunnelsyndrom. Förklaringen är att besvären har samband med att man har belastat den högra handen. Vänsterhänta får oftast besvär i sin vänstra hand.

Ibland är båda händerna påverkade. Risken för det är större vid enformigt arbete eller arbete med vibrerande verktyg. Besvären är speciellt vanliga hos till exempel motocrossförare, om man ofta arbetar med slagborr eller om man i sitt arbete ständigt upprepar samma handrörelse.

 

Vanligt hos gravida kvinnor

Karpaltunnelsyndrom är ett besvär som är vanligare hos kvinnor än hos män, och medelålders får det oftare än både yngre och äldre.

Hos gravida kvinnor är karpaltunnelsyndrom relativt vanligt, främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt. Orsaken är de hormonförändringar som man får under graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader. Det kan i sin tur orsaka tryck på nerven.

 

Försök undvika att överbelasta handen

Man ska lyssna på sin kropp och sina händer. Om man börjar känna sig trött i händerna eller armarna när man använder dem aktivt, till exempel vid vanligt hemarbete, ska man försöka ta en en kort paus. Man kan pröva om det lindrar besvären att vila eller göra något annat med händerna och armarna en stund.

Upprepade rörelser framkallar besvär
Det är upprepningen och hur lång tid man håller på som är avgörande, och inte hur tungt arbetet är. Upprepade fingerrörelser, som när man sitter vid en dator och skriver en längre tid, kan göra att böjsenorna i karpaltunneln svullnar. Om man håller handen högt samtidigt som man knyter och öppnar den kan det minska svullnaden.

Träna att använda den andra handen
Om man vet med sig att man överbelastat den hand som man fått besvär i kan man försöka undvika fortsatt överbelastning och i stället låta handen vila när det är möjligt. Vissa arbetsuppgifter som man brukar göra med höger hand, om man är högerhänt, kan man kanske med lite träning utföra lika bra med vänster hand.

Linda handlederna om natten
Det är bra om man försöker undvika att ha handlederna kraftigt böjda när man sover. Till sin hjälp kan man använda ett handledsstöd under natten eller linda handlederna med en elastisk binda. Handledsstöd kan man köpa på apotek eller i sjukvårdsaffärer.

 

Sök hjälp om besvären inte går över

Om besvären inte försvinner inom ett par veckor eller om de förvärras snabbt ska man söka hjälp. Ett kraftigt tryck på nerven kan orsaka bestående skador på själva nerven. Även de muskler som får sina nervimpulser från nerven och som alltså styrs av nerven kan skadas.



Äntligen en liten sovmorgon

Men vi sov bara till 9 som vanligt ! Idag så ska jag tvätta massa tvätt plocka i hop inne i tvrummet  så vi kan få plats med våran nya pelletskamin. och sortera upp vilka julsaker vi ska ha i år. För det blir ljusstakar ,  julgardiner och några tomtar nere. uppe blir det ljusstakar och inget mer. Man är förmodligen trött sen när man har en bäbis att ta hand om.

Här har jag tagit bloggen från min lunarstorm för det var enklare att klistra in den än att skriva om den. =)
Ha en bra dag ! Kram madde


för nu har jag hunnit jaga älg mån-fre och på lördag så delade vi älgarna
och resten av lördagen gic till att ta reda på köttet. samt åt målarmästarn. och vattenpumpen gav upp åxå. så vi fick lov att åka till ester och hämta vatten och sen åka till hampus och låna duchen där. vilken tajming vi hadde. ha n bjödpå smarrig efterätt. som ellinore och petra gjort. mmm smaskens.
på söndagen så klev vi upp halv 9 och sen vid 11 så började vi ta reda på pappas kött. och vid 15 så for vi till göteborg. vid 20 tiden så var vi framme hos jonas kusin.
vi fick soppa och till efterrätt blev det blåbärskaka med grädde.
vi sommnade väl vid 23.30-24 tiden.
upp vid 9 snåret.
  
igår så åkte vi spårvagn och köpte lite havsräkor och massa sill på saluhallen.
lunch åt vi på pizza hut ! Mmmm gott
vi kom hem till venjan kl 20.45 och lastade ur pelletskaminen och så for vi till orsa och lastade ut den sistakaminen och åka till mora och byta bil. kom till orsa igen vid 23tiden.
imorse var det skönt med att gå upp vid 6.30 tiden och äta lite frukost och sedan ta sig en duch.
har varit på mvc och kollat bäbis. så jag lovar er att efter en vecka med ca en liter oboy varje dag så blev inte socker värdet nått vidare bra.
järnet hadde gått ner åxå så nu blir det till att äta järn.
blod trycket och bäbisens hjärta var bra. och i dag låg det p å 151.
Nusitter jag hos marina och väntar på att klockan ska bli halv ett  såjag ska möta marilene på AF . sen ska vi nog åka hem till venjan.

Puss och kram på min pluttar

Göteborg !

Åker vi till i dag. känner att jag är slut i hela kroppen efter en vecka i skogen !
Men det ska nog bli kul !
Nu vet ni att vi ska åka ! Haha

Nu har jag inte tid att blogga mera för vi måste göra i ordning oss och åka.


Kommer hem i morgon !

Puss på plutten min..

Kram

Älgjakt 2008

Då var det torsdag och jakten är snart slut.
Idag är det tråkit väder... regnar lite smått ute så man är ju så sugen så på att jaga.
har då lagt in ved i bilen nu så jag ska då ha nått för mig.
 Här är en bild på en älg som är lite sned i fejan.
hihi snygga piggar som sticker ut åxå..

Tycker synd om martin och jane och mas, (Mas flyttade) För ester kom dit och ska bo där hela jakt veckan.
Stackare..
För det händer mer uppe i norgasäl än nere i venjan. haha

Bäbis är hur lungn som hellst under dagarna då jag jagat. har typ bara haft hicka och någåt sprattel (förutom när man är i närheten av en viss person då verkar det som om bäbis blir upprörd eller så...  men det är väl bara en fas..?

Selma har fått sova inne i natt med och i natt har hon då spytt upp nått äppel liknade klyfta men det var då inte mer än den..


Nej nu har jag då hunnit blogga lite för dagen, och nu ska jag in och elda på papps så vi kommer i tid till morgon samlingen.

Puss å kram hoppas att det går bra för älskling att åka med reservhjulet och att dom fixar rutan! Puss


Japp kl 04 sticker vi !

 &   i örebro som gäller på väg hem från tranås !

Nu blir det en nattmacka sen blir det nattis !

Sov så gott
Kram

Godmorgon !

Idag var det då skönt med sovmorgon ! har latat mig sen kl var 9.20 och kollat på tv.
har nyss orkat gått upp och gjort mig lite frukost !
Mmm så gott bröd jag har köpt. men det är lite synd på oboy´en. (min lilla morgon syndare)
Mjölken räckte bara till halva koppen så jag fick lov att spetsa i lite grädde. smakar mycket godare på nått sätt..

Nu väntar jag på papps så vi kan åka till mora snart!
Ska handla lite smått och gott till våran bil resa i morgon. jag kommer ju att vara alldeles slut på söndag. haha
vi ska ända ner till tranås och sen på vägen hem ska vi in på ikea och biltema i örebro.

Här är en bild på min lilla mage.
magen

Idag har jag bara 83 dagar kvar till BF
Dagarna bara rusar iväg..

 Här kommer bilden på Allan ! Hur gosig som hellst. han är som en kattunge ungefär.
Lika kelig iaf. men kanske inte så värst lekfull. haha

Blir nog massa ko bäbisar i sommar med tanke på hans "aktiviteter" & "umgänge" med kossorna.. = )


Här är en fin sommarbild på hundarna ! dom är alltid sin spegelbild ! ni ska bara se hur dom kan fjanta sig.
Men nu har dom inte hundgården kvar utan den är flyttad en liten bit.

Nej nu ska jag åka och hämta ester sen hem igen och tanka bilen sen så sticker hon jag och farsan till mora !


Puss på min stora plutt och min lilla mini plutt. love you båda !

Jahapp !

Då var det så gott som helg igen !
eller vad man nu ska säga!
Jag jobbar ju i stort sett varje helg så jag brukar vara rätt dagvild ibland!
Tror nog att jag inte är ensammen om det syndromet.

Nu i kväll så har vi flyttat över alla kossorna till samma hage !
Många råm skrik var det då men nu är dom då tysta !
Pappa har fixat en riktigt stilig "herre" till flickorna ! Han heter ALLAN och jag ska försöka komma
ihåg att knäppa ett kort på han.

Suck vad jag ska jobba på lördag ! men det blir ju pengar iaf.
Ska jobba 15.30-21.30 på fredag
på lördag ska jag jobba 7.30-10.30 ,13.30-21.30
och på söndag kommer jag att vara döööööd. ska jobba 7-16
sen så får jag nog vara ledig ett par dagar.

Och då ska jag fixa till sovrummet mer här nere, min tv ska vi ta ner osv. för inte ska jag gå i trappor så mycket före
nyårsafton inte!
Haha vad "lat"  (rolig) jag är.

Nej nu ska jag hänga tvätten ! och stoppa in en ny maskin, gud vet vart all tvätt kommer i från???
Nej igen & puss på dejj min gosiga sötnöt´s plutt
KRAAAAM


Ps snart är det älgjakt ! Gött

Vilken prinsessa är du?

Vilken prinsessa är du?

Askungen:
[  ] En av dina föräldrar är döda
[x] Du gör många sysslor hemma
[  ] Du älskar att klä upp dig
[x] Du älskar djur
[ ] Du väntar på din drömprins
[ ] Din mamma är väldigt sträng
[ ] Du har systrar som är avundsjuka på dig
[x] Ibland vågar du inte säga vad du egentligen tycker.
[x] Du har glömt skor hos en kompis någon gång
[ ] Du har blont hår.
TOTALT4
 
Belle:
[x] Du har kysst någon som dina kompisar inte gillar
[ ] Du har gått vilse i skogen
[ ] Du älskar att läsa
[ ] Du är inte det minsta blyg och säger alltid vad du tycker
[ ] En av dina familjemedlemmar är ganska konstig
[x] Du har jobbat frivilligt någon gång
[x] Du har en vild fantasi
[x] Du älskar att ta hand om människor som behöver hjälp
[x ] Killar har tyckt om dig bara för att du är söt
[x] Du har tackat nej till minst en person som har velat gå på dejt med dig
TOTALT: 6

Jasmine:
[  ] Din pappa är väldigt rik
[  ] Du är väldigt smart
[x] Du har varit tillsammans med någon som är olik dig
[x] Du är unik och annorlunda jämfört med alla andra
[x] Du skulle aldrig gifta dig med en person bara för att personen var rik
[x] Du har många mål i ditt liv
[ ] Du har inte så många vänner
[ ] Du är självständig
[ ] Du är förmögen
[ ] Dina föräldrar försöker kontrollera ditt liv
TOTALT: 4

Ariel:
[  ] Dina föräldrar förväntar sig mycket av dig
[x] Du försöker följa reglerna, men det är inte ofta du klarar av det
[x] Du är lite av en trubbelmakare.
[  ] Du är yngst i din familj     (på pappas sida)
[x] Du har många systrar
[x] Du samlar på nånting
[x] Du har/har haft långt hår
[x] Du har/har haft en fisk som husdjur
[x] Du är väldigt nyfiken av dig
[x] Du är ganska lättlurad
TOTALT: 8

Snövit:
[x] Du vet att du är vacker
[  ] Ibland verkar det som att din mamma avundas dig
[x] Du har nästan blivit dödad
[x] Du har minst 7 bra kompisar
[ ] Du har blivit matförgiftad
[x] Du har/haft kort hår
[x] Du kommer överens med nästan alla.
[x] Alla dina kompisar är olika
[x] Du älskar att ha kul
[ ] Du är gladare när du inte är hemma
TOTALT: 7

Mulan:
[x] Du är lite av en pojkflicka
[ ] Många önskar att du var lite tjejigare
[x] Du har låsats vara någon du inte är
[x] Du har haft en fysisk fight med någon
[x] Du har rymt hemifrån
[ ] Dina föräldrar försöker planera ditt liv
[x] Du har många killkompisar
[ ] Du ser ofta dig själv i dåliga situationer
[x] Du älskar din familj så mycket att du skulle göra vad som helst för att skydda dem
TOTALT: 3

Aurora (Törnrosa):
[x] Du bor/har bott med någon annan än dina föräldrar
[  ] Du dog nästan vid tidig ålder
[x] Du är vänlig, älskande och tankfull
[  ] Du har en fin sångröst.
[  ] Du gillar att sova sent på helgerna
[x] Du är mycket ute
[  ] Du är adopterad
[x] Du är väldigt romantisk
[x] Rosa är en av dina favoritfärger.
TOTALT: 5

Pocahontas:
[  ] Du älskar att utforska stora städer
[  ] Du är mer andlig än religös
[x] Du har haft ett omöjligt förhållande
[  ] Någon i din familj är död
[x] Dina föräldrar bryr sig mycket om dig
[x] Någon du känner har varit med i något krig
[x] Du älskar naturen
[x] Du har/har haft svart hår
[  ] Du skulle älska att flytta till en fin och exotisk plats
[x] Du är väldigt äventyrlig
TOTALT: 6

Askungen: 4
Belle: 6
Jasmine: 4
Ariel: 8
Snövit: 7
Mulan: 3
Törnrosa: 5
Pocahontas: 6

ARIEL!!       I am a mermade  yay

RSS 2.0